Frits de Jong (77) overleden

Op 2 november 2021 overleed een groot paardenman. Een fervent liefhebber van de paardensport en met name de Friese tuigpaardensport. Vele jaren was Frits de Jong uit Tjerkgaast een vaste deelnemers op onze concoursen. In 1992 won hij met zijn eigen Reitse 272 het kampioenschap in de ereklasse op ons concours en tien jaar later waren er opnieuw kampioenssjerpen voor hem toen hij met Fetse 349, Nanno 372 en Karson de titel bij het klavertje drie rijden wist te bemachtigen.

Familie
Sinds enkele jaren was Frits de Jong lid van onze vereniging en was niet alleen hijzelf steevast aanwezig op ons jaarlijkse concours maar ook zijn hele familie. Vrouw Rinske en later dochter Setske reden zelf ook vaak mee en sinds een paar jaar lijkt kleindochter Anne Gretha ook de tuigsport (samen met pake) aantrekkelijk te vinden.

Hengstenhouderij
Naast de melkveehouderij op “Spannenburg” had Frits de Jong ook een eigen hengstenhouderij die met verschillende hengsten, waaronder Reitse 272, Olof 315, Fetse 349 en Nanno 372 veel florerende jaren heeft gekend. De liefde voor het Friese paard straalde hij aan alle kanten uit en daarmee stak hij menig paardenliefhebber aan. Vele uren heeft hij ook in maneges gestaan om anderen de kneepjes van het (meerspan)mennen te leren.

Verenigingsman
Frits de Jong is ook jarenlang betrokken geweest bij PSV De Oorsprong alwaar hij vele jaren de voorzittershamer hanteerde. “Mei elkoar kin alles, tsjin elkoar kin neat” zei hij onlangs nog en daarmee typeert hij zijn drive om met elkaar de schouders onder iets te zetten. Tot vlak voor zijn overlijden was Frits tevens voorzitter van De Fryske Quadrille. Voor al zijn enthousiasme, zijn inzet en betrokkenheid ontving hij in januari 2020 een Koninklijke onderscheiding van de burgemeester van gemeente De Fryske Marren. Frits werd geridderd! Een volkomen onverwachte bekroning van zijn inzet, wat hem op dat moment sprakeloos maakte….iets wat maar heel weinig voorkwam bij deze grote paardensportliefhebber.

Bestuur en leden van Vereniging Concours Hippique Rijs wensen Rinske, zijn kinderen, kleinkinderen en andere betrokkenen veel sterkte toe voor nu en de komende tijd.

Geplaatst in Archief, Oudere berichten.