KFPS-sportcompetitie-outdoor mennen 2017
Zaterdag 5 augustus tijdens CH Rijs in Harich werd de finale van de KFPS Sportcompetitie mennen verreden. De onderlinge verschillen waren klein en er moest gestreden worden voor het kampioenschap. De nieuwe indeling van het terrein, met de menbanen nu wat dichter bij de hoofdring en het gezelligheidsterras, maakte dat de menproeven meer onderdeel uitmaakten van het concours en er dus ook meer publiek langs de banen stond wat voor een extra boost zorgde.

De ochtend begon met de klasse Z en ZZ. Voor de finale stonden de gezusters Hettinga op kop in deze klassen. Tineke Hettinga voerde het klassement aan in de klasse Z met Theunie (v. Arjen 417) en Ria Hettinga de klasse ZZ met Izaak fan de Klaster (v. Tjalf 443) In de klasse ZZ was de winst in de eerste proef wederom voor Ria maar in de tweede proef moest zij Pieter Okkema met Joce van de Noeste Hoeve (v. Tsjalle 454) voor laten gaan. Ria wist echter wel haar koppositie te behouden en het eerste kampioenslint werd aan haar uitgereikt. Hette Jellema behaalde met Drys (v. Fabe 348) het reservekampioenschap.


Ria Hettinga, winnaar van de klasse ZZ met Izaak fan de Klaster

Ook Tineke wist de eerste proef in de klasse Z te winnen maar de winst in de tweede proef was voor Susan Bouwman-Wind met Ingrid van de Egberdina Hoeve (v.Pier 448). Tineke had echter genoeg ruimte om haar voorsprong te behouden en dus ging ook de tweede kampioenstitel naar huize Hettinga. Het reservekampioenschap kwam op naam van Chantal Hekkert-Ogink met Femke (v.Jasper 366).


Theunie met Tineke Hettinga, winnaar van de klasse Z.

Ria Hettinga had een drukke dag want ook in de klasse L moest ze haar koppositie verdedigen, nu met de jonge hengst Sjirk fan Stal Redia (v.Bikkel 470) voor de wagen. In de eerste proef wist ze met 0.5punten verschil te winnen van Marleen van Eijk met Kado (v. Teeuwis 389) en in de tweede proef was ze ex aequo eerste samen met Hidde Kooistra met Frieda van de Headammen (v.Brend 413). Ze gaf haar voorsprong dus ook niet weg, en kon het tweede kampioenslint in ontvangst nemen. Het reservekampioenschap was voor Hidde Kooistra.


Ria Hettinga kreeg een extra eresjerp omdat ze ook met Sjirk van Stal Redia kampioen werd. Dit deed ze in de klasse L.

Na de pauze werd er gestart met de klasse M. Hier was het Udo de Haan met Het Swarte Paert Isabella (v. Maurits 437) die op de eerste plaats in het tussenklassement stond. Hij wist beide proeven overtuigend te winnen en daarmee het kampioenslint veilig te stellen. Het reservekampioenschap kwam op naam van Susan Bouwman-Wind met Egberdina’s Marjet (v.Bente 412)


Kampioen in de klasse M werd Udo de Haan met Het Swarte Paert Isabella.

Het laatste kampioenschap van de dag was de klasse B. Elzelien Renssen met Weard fan Wylgsterpragt (v.Hinne 427) was degene die met de beste papieren het strijdtoneel betrad. De eerste proef werd echter gewonnen door Gerard Ogink met Froukje (v. Brandus 245) met daarna Johan Hielkema met Hinne. De tweede proef wist Elzelien wel te winnen maar hier werd Chantal Hekkert -Oging met Shadow tweede. Het kon dus nog alle kanten op. De voorsprong was echter groot genoeg en zo wist ook Elzelien haar kampioenslint te bemachtigen. De reserve titel was voor Gerard Ogink met Froukje.

Elzelien Renssen wist na een spannende strijd de klasse B te winnen met Weard fan Wylgster Pragt.

Ria Hettinga was de enige die alle proeven, van zowel de selectie als van het kampioenschap, wist te winnen met Sjirk van Stal Redia dus zijn mocht het prachtige beeld, beschikbaar gesteld door Fam. Reiding van stal fan Bangazathe, in ontvangst nemen

Tekst: Sanne Kooistra
Foto’s: Johanna Faber

BEKIJK HIER DE VOLLEDIGE UITSLAGEN VAN HET MENNEN 2017>>