Concours Hippique Rijs 2017
De 72 editie van CH Rijs werd op zaterdag 5 augustus 2017 georganiseerd. Het was wederom een prachtige dag met heel fijn paardenweer. Het publiek wist opnieuw Manege Gaasterland massaal te vinden en beleefde met ons een hele mooie dag met verschillende hoogtepunten. In de aangespannen sport hadden we dit jaar een drietal kampioenschappen waarbij de enigszins plaatselijke favorieten de kampioenstitels wisten te winnen bij de Friese tuigpaarden. Leslie Agricola wist de ereklasse regionaal voor de concourswagen te winnen met Feitse G.L. (v. Aan). Het paard dat ze samen met Fetze Schotanus uit Sleat in eigendom heeft. Fetze was dit jaar extra betrokken bij het concours omdat hij in de aanloop al heel fijn heeft geholpen met de opbouw van het terrein. Langs de zijlijn voor zowel Fetze als Leslie heel veel fans en dan maakt winnen het extra leuk.
Ook Feike Holtrop reed min of meer voor eigen publiek. De, in Baaium woonachtige, melkveehouder zag vorig jaar zijn dochter al winnen in de regionale damesklasse en streed nu zelf mee bij de Friese tweespannen voor de sjees. Feike en diens vrouw Ypie Holtrop zaten in de sjees met daarvoor Jasper fan ‘e Stjelpdyk (v. Norbert) en Hessel fan ‘e Stjelpdyk (v. Andries). Beide paarden zijn in eigendom bij schoonzoon Elberth-Wim Andela uit Welsrijp. Dit nieuwe span deed het op de voorafgaande concoursen al heel sterk en won al driemaal. Toch is het rijden van een kampioenschap natuurlijk anders en geeft het ongewild toch ietsje meer druk. “Het zijn jonge paarden en je wilt ook niet teveel forceren” zei Feike Holtrop achteraf. Maar de jury had ook wel gezien dat het span heel veel goede momenten liet zien en zelfs de titelverdedigers, Claes en Egberdina’s Arwyn met Jan Bouwman wist te verslaan. Feike en Ypie werden na een mooie strijd tot kampioen tweespannen gehuldigd.
Het lijkt bij de hackneys al bijna traditie te worden dat Lambertus Huckriede of diens vrouw Anneke een titel mee naar huis neemt na een concoursdagje op CH Rijs. Ook dit jaar was het voor hen weer raakt. Ze streden mee in het kampioenschap bij de tandemaanspanningen. Met een viertal kanshebbers werd deze strijd aangevochten, maar Sunbeam Look at Me en Noddyvyse Special Edition waren van meet af aan heel sterk in beweging en straalden veel allure uit. Opnieuw ging er een titel mee naar Enschede.

KLIK HIER VOOR ALLE UITSLAGEN VAN DE TUIGRUBRIEKEN VAN 2017>>


Een hele trotse mede-eigenaar van kampioen Feitse G.L. (v. Aan). De hengst won in handen van Leslie Agricola de regionale ereklasse.


Leslie Agricola in haar ereronde met Feitse G.L.


Trotse Feike en Ypie Holtrop nadat ze het tweespankampioenschap Fries ras hebben gewonnen.


Het tweespan in de ereronde (hier liep het geheel ietsje minder gefocust, dan tijdens de wedstrijd)


Eén van de eresjerpen werd bij Lambertus Huckriede zelf omgehangen, nadat hij het hackney tandemkampioenschap wist te winnen.


Sunbeam Look at Me en Noddyvyse Special Edition in hun ereronde.